In een bezwaarprocedure krijgt u de kans kenbaar te maken waarom u het niet eens bent met het besluit geen urgentie te verlenen. Een bezwaarschrift moet binnen 6 weken worden ingediend, daarna is dat niet meer mogelijk. U kunt dan nog wel een nieuwe aanvraag indienen, maar dan moet sprake zijn van gewijzigde omstandigheden.
Als wij voor u bezwaar maken wordt gelijk uw dossier opgevraagd. Dit bespreken we met u. In het dossier vindt u alle gegevens die zijn verstrekt bij de aanvraag, maar ook rapportages etc waaruit blijkt waarom de urgentie niet is verleend. Verder moet uit dit dossier duidelijk blijken waarom er is besloten geen urgentie te verlenen. Een gemeente moet duidelijk onderbouwen waarom er - volgens de eigen regels - echt geen urgentie kan worden verleend. In de bezwaarfase overleggen we met u welke stukken (bewijsmiddelen), medische gegevens etc nog nodig zijn om tot een ander oordeel te komen. We bekijken daarnaast het schriftelijk beleid van uw gemeente en relevante wetgeving.
In een bezwaarprocedure kunt u uw bezwaren ook mondeling toelichten tijdens een hoorziting. Wij kunnen u ook daarin bijstaan, om duidelijk uit te leggen wat uw belangen zijn. Na de hoorzitting wordt er een nieuw (schriftelijk) besluit genomen. Wordt uw bezwaar niet gegrond verklaard, en krijgt u dus toch geen gelijk? We overleggen graag met u of verdere stappen noodzakelijk zijn, zoals een gang naar de rechtbank.
Wilt u meer weten? Bel dan 085-8223082.
Urgentie kan voor verschillende zaken worden verleend. Hieronder de belangrijkste redenen voor het verstrekken van een urgentie voor sociale woningen:
1. Medische gronden
Voorbeelden van medische gronden voor urgentie:
Ernstige lichamelijke beperkingen
Chronische of progressieve ziekte
Psychische of psychiatrische problematiek
Medische noodzaak voor mantelzorg
Gezondheidsrisico’s voor kinderen
2. Gedwongen verlaten van de woning bij calamiteit
3. Onbewoonbaarheid van de woonruimte
4. Woonlasten
5. Echtscheiding/beëindiging samenwoning, in combinatie met het hebben van minderjarige kinderen
6. Geweld of bedreiging
7. Bijzondere groepen
U kunt dus om verschillende redenen een urgentie verkrijgen. De meeste urgenties worden gevraagd voor wijziging van de gezinssituatie (echtscheiding, verbreken relatie) en op medische gronden.
Per gemeente geldt vaak een afzonderlijk beleid voor wanneer de urgentie wordt verstrekt, en welke voorwaarden daaraan zijn verbonden. De reden voor urgentie staan doorgaans in de huisvestingsverordening van uw gemeente.
De regels verschillen dus sterk er plaats, behalve als de urgentie reden volgt uit de wet. In een dergelijk geval kan een gemeente minder zelf bepalen.
Is uw urgentie afgewezen? Afhankelijk van wat uw specifieke situatie is, staan wij u graag bij in uw verweer. We checken de toepasselijke regels, bekijken uw medische informatie en informeren bij de betrokken instanties, zodat u een goede kans heeft op een heroverweging. Neem vrijblijvend contact op.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.